Ismét sikert aratott a Bábolnai Gazdanapok!

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

A kiállítás 35. alkalommal állt a mezőgazdaság szolgálatába, kiemelten, de nem kizárólag a gépesítésre és szántóföldi növénytermesztésre fókuszálva. A nagy múltú kiállítás a hagyományaira építkezik, de évről évre igyekszik megújulni, egyben követi az agrártársadalom változó igényeit. 

A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. méltán büszke az elismertségre, melynek ékes bizonyítéka, hogy a kiállítók és a látogatók döntő többsége minden évben visszatér, számon tartja a rendezvényt.

A rendezvény megnyitóján Dr. Nagy István agrárminiszter beszédében kiemelte, hogy a kis- és közepes gazdaságok 2023-tól új, emelt szintű kiegészítő jövedelemtámogatásban részesülhetnek. Ez a legkisebb gazdaságok számára is segítség a nehézségek áthidalásához. A kisüzemi pályázati lehetőségek keretében pedig önrész nélkül 15 ezer eurós támogatáshoz juthatnak.

Az Agrárminisztérium különdíjban részesítette az ANDEST 2005 Kft.-t, valamint a 35. jubileum alkalmából a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok részére miniszteri elismerő oklevelet adományozott, melyet Haál Gábor igazgató vehetett át.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elismerésben részesítette a Győri AGROKER Zrt.-t, míg a rendezői szakmai elismerést Rombauer Tamás a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének elnöke érdemelte ki.

A megnyitót követően gazdag szakmai programsorozat vette kezdetét a Bábolnai Gazda-napokon. A kiállítás egyik sajátossága, hogy minden évben színvonalas mozgó-gépbemutatókat láthatnak az érdeklődők. A meghatározó gépforgalmazóknak és gépgyártóknak lehetőségük volt működés közben bemutatni az újdonságokat, újításokat, különös tekintettel a precíziós növénytermesztéshez szükséges gépekre, eszközökre. Így az érdeklődő gazdálkodók láthatták, hogy mi szükséges a lehető legjobb gépesítéshez és az inputanyagok optimalizálásához. A gépbemutatók soha nem látott érdeklődéssel zajlottak, a gazdák 15 gép-kapcsolást és 2 drónt láthattak munka közben.

Az Agrárminisztérium „Milyen változások várhatók a támogatásokban? – Közös Agrár-politika 2023 után” című konferenciáján azokról a tervezett intézkedésekről volt szó, amelyek közvetlenül befolyásolják a jövő évi tervezést. Dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: „Arra törekedtünk a tervezés során, hogy a jól ismert, a termelőknek a jövedelmezőség szem-pontjából fontos intézkedések – amennyire lehet – megmaradjanak, ugyanakkor új lehetőségek is nyíljanak.”

A történelemben régen látott mértékű aszály nem kímélte a Bábolnai Gazdanapok kukorica- és cirok-fajtabemutató parcellákat sem.

Azonban a fajtabemutatót szervező cégek így is teljes létszámmal képviselték magukat, örömmel megosztották fajtakísérleti tapasztalataikat az érdeklődőkkel. Mindezek mellett a Kukorica Kör Egyesület szervezésében szakmai workshopok sorozatát és kerekasztal-beszélgetéseket tartottak. 

A MAGOSZ Ifjú Gazda konferenciáján közel 100 fős hallgatóság előtt vitatták meg a legaktuálisabb talaj-egészségügyi témákat.

A tavaly debütált Bábolna Gazdanapok Fórumon három napon át zajlottak a kerekasztal-beszélgetések: első alkalommal a finanszírozás, a hitel és a kezesség kérdéseit vitatták meg a szakértők, majd az agrár-környezetgazdálkodás és a farmmenedzsment fontos témáit járták körül, de nagy érdeklődés mutatkozott a szombaton tartott, különösen fontos, öntözésről szóló beszélgetésre is.

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának kihelyezett ülésén a ménesgazdaságok szerepéről és küldetéséről esett szó, valamint a meghívott szakpolitikusok az ágazat helyzetéről tájékozódtak. A kiállításon létesített Szaktanácsadási pontokon pedig szakértőktől kérdezhettek a gazdák és gondolatot cserélhettek egymás között. 

Idén már negyedik alkalommal szervezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. a Szakiskolai Napot. A nagy sikerű rendezvényen most is közel 1000 mezőgazdasági technikumi és szakképző iskolai tanuló vett részt.

A nagy sikerű 2018-as döntő után, ebben az évben ismét a Bábolnai Gazdanapokon rendezték meg a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságát, ahova négy regionális válogató versenyről kerültek be az ország legprofibb favágói. Az nemzetközi színvonalú, kiváló szervezésű versenyen az ÉSZAKERDŐ 100 + csapata bizonyult a legjobbnak.

A szervező minden évben elismeri a Bábolnai Gazdanapok egyes kiállítóinak kiemelkedő teljesítményét. Idén szakmai különdíjat ítélt meg a Vérteserdő Zrt.-nek és az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft.-nek, valamint legjobb marketing díjat adományozott a Marton Genetics cégcsoportnak. Továbbá az idén tizedik alkalommal adták át az Év Magyar Mezőgépe innovációs díjat, melyet a szakértő bizottság a NorAn Technologies hatsoros sávművelőjének ítélt oda.

A kiállítás mindhárom napján szép kora őszi idő várta a látogatókat. Ennek és a színes családi programoknak köszönhetően rekordszámú látogató érkezett a Bábolnai Gazdanapokra.

Jövőre újra találkozunk!

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: hétfő, 31 október 2022 12:55
Értékelés:
(1 szavazat)