Egyetemi innováció és szolgáltatás a FARMER-EXPO-n!

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

Húszezer négyzetméteren, több mint 280 kiállítóval várja az érdeklődőket a Debreceni Egyetem (DE) Böszörményi úti campusán az idei FARMER-EXPO augusztus 17-e és 20-a között.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság a 32. FARMER-EXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításon és Vásáron közös standon mutatkozik be.

Az egyetem az agrárinnovációs szolgáltatói tevékenységét mutatja be az idei seregszemlén.

A DE standján az egyetem agrárképzési és -kutatási portfóliója mellett a látogatók megismerkedhetnek a precíziós mezőgazdaság eszközeivel, drónokkal, szenzorokkal, hőkamerával, továbbá az egyetem innovatív élelmiszeripari termékeit, illetve saját termesztésű zöldségeit és gyümölcseit is megkóstolhatják.

Innováció és szolgáltatás – ezek a Debreceni Egyetem hívószavai az idei FARMER-EXPO-n. A termesztéstechnológiai fejlesztéseket, a biológiai növényvédelem erősítését segítő, az ökotudatos és precíziós állattenyésztéssel összefüggő innovációs tevékenységeket támogató szolgáltatásainkkal jelenünk meg. Ezek mellett a precíziós növénytermesztés kialakítását célzó szakmai lehetőségeket és a tápanyag-gazdálkodás megreformálását célzó fejlesztéseinket is szeretnénk megmutatni. A debreceni agrárkarnak kiemelten fontos, hogy a szakma mellett a lakosság számára is közvetíthesse az egyetemen létrejövő innovatív tudásanyagot, hazánk egyik legnagyobb agrárszakmai rendezvénye pedig a legmegfelelőbb hely erre – mondta Dr. Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja az eseményt beharangozó sajtótájékoztatóján.


A kari vezető kiemelte: a FARMER-EXPO mindig a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, az alapanyag-előállítás és a termékfeldolgozás legaktuálisabb kérdéseivel foglalkozik, ez idén is így lesz!

A népességnövekedés és az ezzel járó dinamikusan növekvő globális élelmiszerigény, a vízkészletek szűkössége és az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülmények miatt világszerte fokozott figyelem övezi az agrártechnológiai megoldásokat. Erre koncentrál a 32. FARMER-EXPO is – jelentette ki Vaszkó László.


A nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítás igazgatója hozzátette: az automatizáció és a robotizáció az állattartásban és a növénytermesztésben is növeli a hatékonyságot, s ezzel a fenntartható mezőgazdaság irányába mutat. A vásáron bemutatott eszközök, eljárások, megoldások mind azt szolgálják, hogy miként lehet növelni az ágazatban a hatékonyságot úgy, hogy közben szem előtt tartjuk a fenntarthatóságot is.

Az agráriumba érkező európai uniós forrásokat csakis az ágazat fejlesztésére szabad fordítani – jelentette ki a pénteki sajtótájékoztatón a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke.

Szólláth Tibor hozzátette: a dinamikus technológiai változások mellett olyan piaci folyamatok mennek végbe a hazai mezőgazdaságban, amelyek alapjaiban változtatják meg az ágazat helyzetét.


Az ágazat átalakítását azonban csakis a versenyképesség megőrzése mellett lehet végrehajtani. A FARMER-EXPO irányt tud mutatni a gazdálkodóknak a fejlesztésekre, hogy ütőképesebben jelenjenek meg a piacon – fejtette ki Szólláth Tibor.

Az agrárseregszemle keretében idén is megszervezi a DE MÉK Kertészettudományi Intézete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a HORTICO Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Konferenciát. Augusztus 18-án „Mit hoz a jövő…? – A magyar meggyágazat tündöklése vagy bukása” címmel szó lesz a meggypiac értékelése mellett a konzerv-, a lé- és a hűtőipari eredményekről, valamint a meggytermesztés legaktuálisabb növényvédelmi kihívásairól is.

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma is várja az érdeklődőket az idei FARMER-EXPO-n, mégpedig a megszokott helyen, az állatpavilonok mellett.

A szakmai rendezvényen intézményünk a fiatal korosztályt szeretné elsődlegesen megszólítani. Célunk, hogy már egészen kis gyerekekkel megismertessük és megszerettessük a mezőgazdaságot, hogy később a Balásházyt választva, iskolánkban folytassák tanulmányaikat és ifjú mezőgazdászokká váljanak. Egykori diákjaink minden évben szívesen látogatnak vissza hozzánk, elhozzák gyerekeiket, sőt unokáikat, hogy megmutassák iskolánk standját és érdeklődjenek a változásokról, képzéseinkről, vagy csak nosztalgiázzanak kicsit – mondta el Nagyné Biró Edit, a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma igazgatója.

A pallagi intézmény standján egy falusi udvar elevenedik majd meg, a tanárok és a diákok rendhagyó tanórán mutatják be egy mezőgazdász hétköznapjait, a tizenévesekkel pedig interaktív túra keretében meglátogatják az állattartó pavilonokat és a vezető mezőgazdasági gépforgalmazók standjait.

A FARMER-EXPO-n az előző évekhez hasonlóan több tematikus szakmai rendezvényt is tartanak. A növénytermesztési kerekasztal beszélgetésen a gazdaságos tápanyag-utánpótlásról, az állattenyésztési szakmai programon a profitmaximalizálás lehetőségeiről, míg a sertés tenyésztési konferencián az ágazat aktuális helyzetéről lesz szó.

Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér 1.
Telefon: 52/512-900
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap: www.unideb.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

agrártermelő.hu
Utoljára frissítve: vasárnap, 13 augusztus 2023 18:42
Értékelés:
(1 szavazat)