Esemény

Hatalmas érdeklődés kísérte a KÁN egyetemi napokat!

  • https://www.facebook.com/agrartermelo.hu/timeline/

Megújulva és kibővített programokkal várta október 1-3. között az érdeklődőket a Dunántúl egyik legnagyobb agráreseménye, a KÁN Egyetemi Napok a MATE Kaposvári Campusán. A rendezvényre majd’ 30.000-en látogattak ki, akik a mintegy 70 kiállító megismerése mellet mellett számos fajtabemutatónak, szakmai konferenciának és közönségprogramnak is a részesei lehettek.

Az állattenyésztés bölcsőjeként is emlegethető Kaposváron megrendezett Kaposvári Állattenyésztési Napok komoly hagyományokkal bír, azonban 2021-től új fejezet íródott a rendezvény történetébe, KÁN Egyetemi Napok néven!

De nem csak a név sejteti valami újnak a kezdetét, a programok és a helyszín is jelentős átalakuláson ment keresztül.

A jogelőd intézmény rendezőként és a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezőként hagyományt teremtett a Kaposvári Állattenyésztési Napokkal, amit most a jogutód MATE és a kiadó cég ismét közösen, kibővített és megújított programkínálattal vitt sikerre.

A kiállításon az állattenyésztés mellett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem karjai kerültek fókuszba. Idén Kaposvárra is eljutott a Szakiskolai Nap, melynek során az agrár-felsőoktatást és az agrárszakmát kívánták a szervezők népszerűsíteni, emellett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szervezeti felépítésével is testközelből ismerkedhettek meg a látogatók az erre a célra ki-alakított MATE Udvarban.

A nagy hagyományokkal bíró Agrárfelsőoktatási Intézmények Gazdászversenyén felejthetetlen élménnyel gazdagodva szurkolhatunk, amely elméleti vetélkedővel indult, majd gyakorlati feladatokat kiviteleztek a hallgatók a Fedeles Lovardában. Idén szoros versenyben végül a győztes egyetemi hallgatói csapata a MATE gödöllői Szent István Campusa lett, ezzel elnyerve az Arany Vasvillát!

Természetesen nem maradhatott el a vadgasztronómiai főzőverseny sem, amit immár 11. alkalommal rendeztek meg a vadgasztronómia és a vadhúsfogyasztás népszerűsítése céljából. 10 csapat vett részt a főzőversenyen a gazdászverseny csapataival, médiapartnerekkel és a MATE részvételével. Összesen két és fél óra elkészítési idő állt a csapatok rendelkezésére és igazán fantasztikus ételek készültek a zsűri véleménye szerint is. Az I. helyezést végül az OMVK Somogy megyei Vadászhölgy Klub csapat vitte el fokhagymás tejben áztatott, szarvasgombás velővel töltött, kirántott szarvascombjával, amit zelleres burgonyapürével és házi savanyúsággal tálaltak.

És ha már KÁN, természetesen szót kell ejtenünk az állattenyésztésről is! A hagyományokhoz híven, a KÁN Egyetemi Napokon továbbra is nagy hangsúlyt kaptak a tenyészállatok. Az állattenyésztés szakmai találkozóján bemutatkozott a húshasznú szarvasmarha, a juh, a kecske, a ló, a baromfik és a kisállatok számos fajtája is, amelyeket az érdeklődők is megcsodálhattak. A rendezvény nulladik napján hasznos ismereteket lehetett hallani a precíziós állattenyésztésről, a nyúl- és baromfitenyésztésről konferenciák keretében, de az aktuális sertés-egészségügyi helyzetről is képet kaphattak az ide látogatók. A Vidékfejlesztési Konferencián a KAP második pillérének forrásfelhasználásáról fogalmaztak meg fajsúlyos kérdéseket a vidék fejlesztését komolyan gondoló politikusok, dr. Lázár János és dr. Stumpf István kormány-biztosok, valamint az agrárgazdaság szakember-utánpótlásáért felelős Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, dr. Gyuricza Csaba és a termelők képviseletében Molnár István, az Agrár Béta Kft. ügyvezető igazgatója, amelyekre okos és célirányos válaszokat kerestek.

Ünnepélyes Tenyészállat Díjátadó keretében átadták a juh- és kecsketenyésztők, a magyar hidegvérű lótenyésztők és a húsmarhatenyésztők számára a tenyészmunkájukért és szakmai részvételükért kijáró díjakat is!

Emellett a szervezők olyan interaktív, közönségbarát programokkal is készültek, melyek révén a látogatók jobban megérthették az állati termékek felhasználásának módját és hatásait, mind az emberi szervezetre, mind pedig a környezetre nézve.

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: csütörtök, 28 október 2021 15:57
Értékelés:
(1 szavazat)